Strona główna
Nowe Łomża Ciemne
Nasza tegoroczna nowość, Łomża Ciemne, jest piwem typu Schwarzbier o zawartości alkoholu 4,5%. Powstaje w procesie dolnej fermentacji, przy użyciu aż czterech szlachetnych słodów i polskiego chmielu z dodatkiem naturalnego miodu. To dlatego Łomża Ciemne ma wyraźną, ale nie dominującą goryczkę, posmak palonej kawy i karmelu oraz długo utrzymującą się, kremową pianę.

Składniki: woda, słody (jasny pilzneński, monachijski, karmelowy, palony), miód (1%), chmiel.

ZOBACZ SPOT
z dodatkiem
NATURALNEGO
miodu
PASTERYZOWANE
Ekstrakt
12,5% wag.
alkOHOL
4,5% OBJ.
IBU 18
Kliknij, aby obejrzeć spot
Cztery słody
Cztery słody
Na kompozycję piwa Łomża Ciemne składają się cztery rodzaje słodów jęczmiennych:
  • Słód monachijski – wyraźnie wybija nuty słodowe, a także odpowiada
    za nadanie piwu ciemniejszej, bursztynowej barwy.
  • Słód karmelowy jasny – nadaje piwu słodki, karmelowo-słodowy aromat.
  • Słód palony Carafa (czekoladowy) – uzupełnia bukiet piwa o aromaty gorzkiej czekolady,
    kawy i orzechów migdałowych, charakterystyczny słód dla piw typu Schwarzbier.
  • Słód jasny pilzneński – dodaje nutę słodyczy i pozwala na długie utrzymywanie
    się piany.
Naturalny miód
Naturalny miód
Piwo Łomża Ciemne słodzimy naturalnym miodem wielokwiatowym pochodzącym
z regionu Łomży i okolic. Nazywa się go „miodem tysiąca kwiatów”,
ponieważ powstaje z nektarów bardzo wielu roślin rosnących na mazurskich
i podlaskich łąkach m.in. wierzby, koniczyny i śliwy.
Chmiel
Chmiel
Do produkcji piwa Łomża Ciemne używamy wyłącznie polskiego chmielu.
Łączymy ze sobą dwa rodzaje - polską Marynkę o przyjemnym aromacie
oraz Magnum, który charakteryzuje się mocną goryczką.
CZY JESTEŚ OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ?